Skrýt reklamu

Sociální a zdravotní pojištění

Vše ohledně financí. Půjčky, úvěry, nabídky, poptávky a další.

Sociální a zdravotní pojištění

Příspěvekod jerryeng » ned 27. lis 2011 12:48:51

Dobrý den, jsem na MD, pobírám rodičovský příspěvek a přivydělávám si měsíčně na DPP zhruba 2440Kč. Za minulý měsíc jsem odvedla na ZP 861Kč, což je zhruba o 750Kč více, než dříve. Zjistila jsem, že vym.z.ZP se rovná 8000Kč a ne hrubé mzdě, jako dříve. Chtěla jsem se zeptat zda toto platí i pro lidi, kteří jsou na MD. Příjde mi to nesmyslné, poněvadž pokud bych si přivydělala např. 1000Kč, tak budu pomalu snad i doplácet, jestli tomu dobře rozumím. Děkuji za odpověď.

! ! ! POROVNÁNÍ PŮJČEK Z VÍCE ZDROJŮ ! ! !

jerryeng

Re: Sociální a zdravotní pojištění

Příspěvekod jerryeng » ned 27. lis 2011 12:49:03

Dobrý den, nejdříve je třeba upřesnit smlouvu, na základě které pracujete. Při práci na základě DPP ( Dohody o provedení práce) se z odměny pojistné neodvádí a přivýdělek se jen zdaní. Při práci na základě DPČ ( Dohody o pracovní činnosti) se z odměny již odvádí i pojistné i daň. Zaměstnavateli doložíte rozhodnutí o rodičovském příspěvku a zdravotní pojištění budete odvádět jen ze skutečně dosažené odměny z DPČ. Budete patřit do kategorie osob, za které je plátcem pojistného i stát, na které se nevztahuje povinnost odvodu zdravotního pojištění z alespoň minimálního vyměřovacího základu 8.000,- Kč.
jerryeng

Zpět na Finance